Pieksänlinnan historia
Hotelli on perustettu vanhaan Pieksänlinnaksi tai myöhemmin Kinolinnaksi kutsuttuun kiinteistöön. Tyyliltään rakennus edustaa ns. funktionalistista eli funkis-aikakautta, jonka perusajatuksena on, että jokainen rakennuksen osa palvelee mahdollisimman hyvin tiettyä, sille määriteltyä tarkoitusta.
Pieksänlinna on upea rakennus, jonka tarina on alusta saakka nivoutunut yhteen Pieksämäen historian kanssa. Kiinteistö on myös tärkeä osa Pieksämäen Keskuskadun valtakunnallisestikin merkittävää arkkitehtuurista kulttuuriympäristöä.
Mistä kaikki alkoi?
Rakennuksen piirustukset tilattiin aikanaan helsinkiläiseltä arkkitehtitoimisto Lappi-Seppälältä ja rakentaminen aloitettiin vuonna 1939. Talvisodan alkaminen hieman viivästytti projektia, mutta rauhan tultua työtä jatkettiin ja tilojen käyttöönotto tapahtui vuonna 1941. (vihitty)
Kiinteistön rakennuttajana toimi Pieksämäen Suojeluskunta, joka rakensi talon omaa käyttöään ajatellen suojeluskuntaloksi. Järjestö hankki itselleen varoja näyttämällä juhlasalissa elokuvia ja vuokraten tiloja myös liiketoimintaan. Ensimmäinen vuokraaja oli jo vuoden 1940 puolella, tuolloin vielä puolivalmiissa tilassa Oy Alko AB, joka piti myymäläänsä tiloissa aina vuoteen 1956 saakka.
Tiloihin ennätti vuokralle jo ennen niiden valmistumista myös Lotta Svärd. Lotat olivat runsain mitoin jo aiemmin tukeneet talon rakentamista ja saivat sieltä käyttöönsä konttorin sekä kahvilatilan, jota pyöritettiin talkootyönä.
Jatkosodan aika
Jatkosodan aikana, vuosina 1941-1944 rakennuksesta johdettiin Saimaan suojeluskuntapiiriä ja mm. sodanaikainen kenttäoikeus kokoontui Pieksänlinnan silloisen ravintolan sivuhuoneessa.
Kellarikerroksessa sen sijaan pyöritettiin asepajatoimintaa, minkä vuoksi sodan loppumisen ajalta juontuvia tarinoita kulkee vieläkin kansan suussa kertoen, että kellarin seinien taa olisi muurattu asekätkö, jota ei koskaan ole löydetty.
Sotien päätyttyä sekä suojeluskunnat että Lotta Svärd-järjestö lopetettiin rauhansopimuksen mukaisesti. Suojeluskunta myi talonsa ja kaiken muunkin omaisuutensa metsäneuvos A. J. Cautonille ja tilanomistaja J.H. Roschierille.
Uusi suunta
Kaupan johdosta Pieksänlinnan omistajaksi tuli marraskuussa 1944 perustettu Pieksämäen Seudun Avustussäätiö, jonka tehtävänä oli sotainvalidien, sotaleskien ja sotaorpojen avustaminen sekä nuorison liikuntakasvatuksen edistäminen Pieksämäen kauppalan ja kunnan alueella.
1950-luvulla juhlasali toimi myös aikansa kulttuurikeskuksena, jonka tarjonnassa oli jopa oopperaa ja balettia, mutta myös perinteisiä kansan suosikkeja painista nyrkkeilyyn ja tanssiin.
Elokuvat olivat kuitenkin tuon ajan suosikkiviihdettä ja niinpä tiloissa pyöritettiin suojeluskunnan aloittamia perinteitä jatkaen myös elokuvateatteria nimellä Kinolinna, mikä vähitellen juurtuikin talon nimeksi alueen väestön keskuudessa.
Viime vuodet
Pieksämäen Seudun Avustussäätiö omisti rakennuksen aina vuoteen 1990 saakka jolloin paikka myytiin yksityisille omistajille. Parin vuosikymmenen aikana Pieksänlinnan juhlatilassa ehti paikallisia palvelemaan niin ruokaravintoloja kuin yökerhojakin.
Vuonna 2024 Hotelli Pieksänlinna alkoi ylpeänä kirjoittamaan uutta sivua arvokkaan rakennuksen monisyisessä historiassa.